VIDEOER FRA J.DK
Kalender
NYT FRA HANNE DAHL

Bestil her nyhedsbrevet om mit fokus i EU-Parlamentet.

HANNES BLOG

Abonnér her på tanker om stort og småt fra min hverdag i EU.

Blog med Hanne Dahl
Polsk domstol skrotter dansk arbejdsret

Polsk domstol skrotter dansk arbejdsret

Galmet er navnet på en grotesk sag hvor en polsk arbejder fik sejr og erstatning over løndumping i Danmark, men endte med skulle betale pengene tilbage - i Polen.
Uklare EU-regler har skylden.

Det var en klar sejr for Malernes Fagforening i København, da den polske byggevirksomhed Galmet måtte indgå forlig ved Arbejdsretten og betale den polske arbejder Jerzy en erstatning på 86.000 kr.

Galmet havde med en timeløn på 34 kr. betalt Jersie langt under gældende overenskomst, og pengene gjorde skaden god. Malernes fagforening glædede sig, men i januar 2008 skulle det vise sig at være for tidligt. En domstol i Polen valgte nemlig at omgøre beslutningen, og stillede Jerzy over for et krav om tilbagebetaling af hver en øre til Galmet.

Jerzy havde en polsk kontrakt med virksomheden, og den tog den polske virksomhed udgangspunkt i ved domstolen, og vandt. Det chokerede de københavnske malere, som pludselig måtte se deres indsats mod social dumping i Danmark revet ned af en polsk dommer.

Ikke en dom man skal respektere

Når en domstol i et andet EU-land kan underkende en afgørelse ved den danske arbejdsret, hænger det sammen med forskellige opfattelser af EU-reglerne, eller simpelthen uklare EU-regler. Ifølge den såkaldte Bruxelles-konvention kan en afgørelse truffet i ét EU-land ikke underkendes i et andet, og det ser jo ud til, at den polske domstol har overtrådt reglerne, så enhver kan se det. Men i Polen anerkender f.eks. den polske advokat for Galmet ikke afgørelsen ved den danske arbejdsret som en dom. Der var jo tale om et forlig.

Med andre ord, så står polske virksomheder sig bedst ved at indgå forlig i Danmark og betale, hvad der nu skal til for at gøre de danske fagforeninger glade. For ved en polsk domstol kan virksomheden sikre sig, at det er dem der ler sidst.

Malerne reagerede ved at støtte Jersie i sagen i Polen, men næstformanden for Malernes fagforening Bo Rosschou sagde i januar 2008, at det ikke er holdbart at en fagforening skal forholde sig til andre landes domstole, og at de danske politikere derfor må på banen for at undgå en gentagelse.

Det kan ske ved at få fastslået i EU, at en afgørelse ved den danske arbejdsret har fuldt samme status som en dom.

Kommentar til indlæget:

Der er ingen kommentar endnu, vær den første til at skrive din mening!

Skriv din kommentar

Skriv kommentar

Skriv kommentar

Navn:
E-mail:
By:
Hjemmeside:

Skriv din kommentar:

Husk mine personlige oplysninger

Send mig en mail når andre skrive en kommentar

For at få profilbillede på din kommentar skal du oprette en bruger på gravatar.com og skrive din email.