VIDEOER FRA J.DK
Kalender
NYT FRA HANNE DAHL

Bestil her nyhedsbrevet om mit fokus i EU-Parlamentet.

HANNES BLOG

Abonnér her på tanker om stort og småt fra min hverdag i EU.

Blog med Hanne Dahl
Forbruger eller borger?

Forbruger eller borger?

Skrevet den 21/04 2009

Forbrugerrettigheder er blevet det store mantra i EU. I denne uge stemmer vi om to betænkninger, hvor man forventer at lade meget bitre piller glide ned med forbrugerrettigheder som sukkerglasur.

Den ene afstemning handler om en øget liberalisering af energimarkedet. Her ser man politikere, der ellers burde forsvare den offentlige pligt til at forsyne borgerne med energi og vand efter hvile i “sig selv princippet” baseret på forbruger ejede selskaber, undskylde eller ligefrem forsvare den øgede liberalisering med en henvisning til forbrugerrettigheder.Den anden handler om patienters rettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser. Patientdirektivet, som det også kaldes, er også et lovforslag, der skal liberalisere sundhedssektoren yderligere. Igen er et argument for at få pillen til at glide ned hensynet til patienters rettigheder. Læs: Vores rettigheder som forbruger af sundhedsydelser.

Jeg er modstander af liberalisering af både energisektor og sundhedssektor. Fordi det for begge dele gælder, at det bør være offentlige sektorer, der leverer ydelser ligeligt til alle borgere.
Liberaliseringen af energisektoren indfører (det er allerede sket, men med dette direktiv liberaliserer man mere), at energi er noget man kan tjene penge på i stedet for, at lade det være en ydelse, man søger at levere til alle så billigt som muligt. Man gør det også vanskeligere at lave en politisk styring. Jeg ønsker f.eks. en politisk styring, der arbejder i retning af 100 procent vedvarende energi.

For sundhedssektoren gælder, at det dels bliver ganske vanskeligt at styre sundhedsudgifterne, men ligeså vigtigt er det, at man laver en opdeling i A og B patienter.
Groft sagt kan man sige, at de ressourcestærke patienter der kan tage et lån i huset, eller har pengene stående på kontoen, har mulighed for at bruge deres rettigheder som forbrugere af sundhedsydelser og rejse til udlandet for at modtage behandling. Dem uden ressourcer og midler må blive hjemme.
Jeg mener, at alle borgere skal have fri og lige adgang til behandling efter tur og behov. Det betyder, at det er læger der skal afgøre, hvilken behandling jeg skal have og hvornår.
Det betyder ikke, at jeg ikke synes, at man skal have klageadgang hvis man fejlbehandles og mulighed for en second opinion, hvis man har fået nej til en bestemt behandlingstype.

Fælles for begge direktiver er dog den ret besynderlige men meget klare tendens i EU, at vi gøres til forbrugere i stedet for borgere.

I stedet for at være borgere i et samfund baseret på princippet om gensidig forpligtigelse, er vi nu forbrugere i et stort indre marked.
Det er menneskeligt at være borger. Man er borger lig med menneske. Men som forbruger er man reduceret til at være genstand for en marketingsindsats. Man er et objekt i stedet for et subjekt.

Kommentar til indlæget:

Der er ingen kommentar endnu, vær den første til at skrive din mening!

Skriv din kommentar

Skriv kommentar

Skriv kommentar

Navn:
E-mail:
By:
Hjemmeside:

Skriv din kommentar:

Husk mine personlige oplysninger

Send mig en mail når andre skrive en kommentar

Please enter the word you see in the image below:


For at få profilbillede på din kommentar skal du oprette en bruger på gravatar.com og skrive din email.