VIDEOER FRA J.DK
Kalender
NYT FRA HANNE DAHL

Bestil her nyhedsbrevet om mit fokus i EU-Parlamentet.

HANNES BLOG

Abonnér her på tanker om stort og småt fra min hverdag i EU.

Blog med Hanne Dahl
Sker der noget nyt i år?

Sker der noget nyt i år?

Skrevet den 03/01 2007

Statsministeren gav i sin nytårstale udtryk for at vi snart skal have en afstemning om forbeholdene. Men hvis han nogensinde skal gøre sig håb om at genoprette borgernes tillid, så kan han ikke slippe udenom at udskrive en folkeafstemning om EU-trakaten i 2008. Og løbet er måske kørt, for det gamle år har ikke budt på andet end det ene mere bedrageriske indslag på EU scenen efter det andet.En aflyst folkeafstemning ovenpå et bizart skuespil om suverænitetsafgivelse. En håndfuld af landets jurister har fået til opgave at bevise, at Danmark ikke afgiver selvstændighed ved at give EU ret til at lovgive på stort set alle områder i Danmark. Det gjorde de så. Hvem de overbeviste udover regeringen der havde bestilt resultatet vides i skrivende stund ikke.

Men effekten af at EU har fået ny hjemmel til at indføre love kan ske at blive meget vidtrækkende.


Vi vil gerne pege på dommen i Vaxholm-sagen som et konkret eksempel. Nu er det aldrig rart at være bagklog, men den gik som vi havde frygtet. Den skandinaviske model, der giver arbejdsmarkedets parter ret til at organisere sig, er vingeskudt. Dommen er et skoleeksempel på hvordan domstolen udvider EU’s magt og altid anvender de videst mulige rammer for tolkning af traktatgrundlaget. Derfor skal man være naiv hvis man tror, at det ikke får konsekvenser at give EU hjemmel på nye områder der griber ind i velfærdsstat og arbejdsmarked. Ja naiv er for svagt et ord, man må tro at nogen bevidst ønsker at vildlede vælgerne.

En så vidtgående traktat kan ikke luskes igennem uden en folkeafstemning. Vi har ingen lejlighed haft til at debattere det. Intet repræsentativt element i vores folkestyre giver politikerne nogen form for legitimitet her. Vi har netop overstået et folketingsvalg uden at noget ønskede at diskutere EU. Ikke desto mindre mener et flertal i Folketinget, at de har myndighed til at afskaffe deres egne indflydelse. Men vi har ikke sat et Folketing for at det skal afskrive sig magten. Vi vil have ansvarlige politikere der agerer politisk.


Det vi ser nu er både for dumt og for fejt:

Dumt fordi Vaxholm-sagen viser at den danske velfærdsmodel er truet af EU-traktatens mål om markedets frihed frem for alt andet.  Fejt fordi man ikke tør indrømme at her må der politisk handling til.

Lad os se modige politikere der kæmper for en europæisk samarbejdsform hvor der er plads til forskellighed i stedet for bevidstløst at fraskrive sig enhver handlemulighed førend slaget overhovedet er begyndt.


Det ville være et godt nytår!

Kommentar til indlæget:

Der er ingen kommentar endnu, vær den første til at skrive din mening!

Skriv din kommentar

Skriv kommentar

Skriv kommentar

Navn:
E-mail:
By:
Hjemmeside:

Skriv din kommentar:

Husk mine personlige oplysninger

Send mig en mail når andre skrive en kommentar

Please enter the word you see in the image below:


For at få profilbillede på din kommentar skal du oprette en bruger på gravatar.com og skrive din email.